DEPRESYON TEDAVİSİ VE PROBİYOTİK KULLANIMI HAKKINDA BİLİMSEL BİR ÇALIŞMA

DEPRESYON TEDAVİSİ VE PROBİYOTİK KULLANIMI HAKKINDA BİLİMSEL BİR ÇALIŞMA

DEPRESYON VE PROBİYOTİK KULLANIMI HAKKINDA BİR ÇALIŞMA

Depresyon tedavisinde sıklıkla serotonin geri alım inhibitörlerinin (SSRI’lar) kullanılmaktadır, bu ilaçların fayda oranı oldukça yüksektir,ancak bazı hastalar SSRI grubu ilaçlara cevap vermezler.Bu oran araştırmalarda 3 de 1 oranındadır .Bu rakam tedaviye dirençli depresyonu olan hastalarda daha da artmaktadır.

 

Depresyon dünya genelinde 300 milyondan fazla insanı etkilemektedir. Bu kadar yaygın ve daha da artmakta olduğu göz önüne alındığında Dünya Sağlık Örgütü depresyonu öncelikli hastalıklar grubunda tutmaktadır.

 

Bir asırdan fazla süredir bağırsak ve beyin arasındaki bağlantının araştırılması devam etmektedir ve bu alanda bir çok teori vardır. Son yıllarda çalışmalar mikrobiatanın(bağırsakta yaşayan bakteri topluluğunun) ruh sağlığı üzerindeki etkilerine yönelmiştir. Bu çalışmalar, probiyotiklerin (bağırsak bakteri yapısını değiştirmek için kullanılan canlı bakteri içeren ilaçlar) ruh sağlığı alanında ilaç tedavilerine destek amaçlı kullanımını içerir.

 

Qin Xiang Ng ve meslektaşlarının 1349 hasta ile yaptığı on çalışmada probiyotiklerin klinik depresyonu olan hastaların duygu durumunu anlamlı olarak iyileştirdiğini ileri sürmüştür. Bununla birlikte hafif ve orta düzeyde depresyonu olan hastaların anlamlı şekilde duygu durumlarının iyileştiği bu araştırma sonuçlarında yer almaktadır. Çalışmalar sırasında probiyotiklerden Lactobacillus acidophilus ve Bifidobacterium bifidum kullanılmıştır. Araştırma sırasında deneklerde herhangi bir yan etki görülmemiştir.

 

Araştırmalar son dönemde vitamin ve mineral eksikliklerinin de depresyon üzerindeki etkilerine yoğunlaşmaktadır. Dirençli depresyon vakalarında ilaçlara ek olarak probiyotik ve vitaminlerin kullanımı tedaviyi hızlandırmaktadır. Yapılan başka bir araştırmada 12 hastadan oluşan bir grupta ilaç tedavisine ek olarak probiyotik ve magnezyum kombinasyonu ile hastaların üçte ikisinde anlamlı düzelme olduğu görülmüştür, ancak tüm hastalarda probiyotik kesildikten sonra hastalık tekrar nüks etmiştir.

 

Avustralya’nın Brisbane eyaletindeki Queensland Üniversitesi’nden PhD Matthew Bambling,yaptığı çalışmalarda probiyotiklerin ve diğer takviyelerin tek başına tedaviyi sağlamadığını ancak dirençli depresyon vakalarında tedaviye cevabı hızlandırdığını öne sürmüştür.

 

Hastaların diyetlerinin düzenlenmesinin tedavinin bir parçası olarak uygulanması ve kesinlikle bir doktor kontrolünde yapılması gerektiğini vurgulamaktadır.

 

Araştırmalar beslenme davranışının stres,kaygı ve depresyon üzerindeki rolünü araştırmaya devam etmektedir. Bu araştırmalarda probiyotikler umut vaad etmektedir.

 

Ancak tekrar hatırlatmak gerekir ki probiyotikler ve vitamin takviyeleri depresyon tedavisinde ilacın yerini tutmaz ve Doktor kontrolü ile kullanılmalıdır.

Referanslar

  1. Ng QX, Peters C, Ho CYX, Lim DY, Yeo WS. Depresif belirtileri hafifletmek için probiyotik kullanımı bir meta-analiz . J Affect Disord . 2018; 228: 13-19.
  2. Keene MS, Eaddy MT, Nelson WW, Sarnes MW. Anksiyete bozuklukları olan bir Medicare uygun popülasyonda paroksetin IR ile karşılaştırıldığında paroksetin CR’ye bağlılık . Am J Manag Bakımı . 2005, 11 (12 suppl): S362-S369.
  3. Ionescu DF, Rosenbaum JF, Alpert JE. Tedaviye dirençli depresyonun zorluklarına farmakolojik yaklaşımlar . Diyaloglar Clin Neurosci . 2015; 17 (2): 111-126.
  4. Bambling M, Edwards SC, Hall S, Vitetta L. Küçük bir SSRI dirençli kohortta probiyotikler ve magnezyum orotat kombinasyonu, depresyonu hafifletir: intestinal antienflamatuar bir yanıt önerilir . Inflammopharmacology. 2017; 25 (2): 271-274.
  5. Dünya Sağlık Örgütü. Depresyon bilgi formu. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs369/en/ . Erişim 10 Şubat 2018.
  6. Schmidt C. Ruh sağlığı: bağırsaktan düşünmek . Doğa. 2015; 518 (7540): S12-S15.
  7. Huang R, Wang K, Hu J. Probiyotiklerin depresyon üzerindeki etkisi: randomize kontrollü çalışmaların sistematik bir gözden geçirmesi ve meta-analizi. Besinler . 2016; 8 (8).
  8. Bruce-Keller AJ, Salbaum JM, Berthoud HR. Akıl sağlığı için bağırsak mikroplarını kullanmak: buradan oraya gitmek . Biol Psikiyatri . 2018; 83 (3): 214-223.
  9. Mason BL. Beslenme sistemleri ve bağırsak mikrobiyomu: psikiyatrik durumlarla ilişkili bağırsak-beyin etkileşimleri . Psikosomatik . 2017; 58 (6): 574-580.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir