Daha iyi işitmek BUNAMA riskini azaltıyor.
Lancet Demans Önleme, Müdahale ve Bakım Komisyonu tarafından son yıllarda yapılan araştırmalaragöre, işitme kaybının demans için önemli bir risk faktörü olduğu ortaya çıktı.
Londra’daki Exeter Üniversitesi ve King’s College tarafından yapılan araştırmaya göre, işitme cihazı kullanımı demans riskini azaltmaktadır. İki ayrı grup ile iki yıl boyunca yapılan çalışmada, katılımcılara çeşitli bilişsel testler uygulandı. Katılımcılardan işitme cihazı kullanan grubun, kullanmayanlara oranla dikkat ve tepki süreleri ve konsantrasyonlarının daha iyi olduğu belirlendi. Araştırma ile işitme cihazı kullanımının, yaşlıların konuşma ve anlama kapasitelerini artırdığını ve bu kişilerin zihinsel olarak daha az yoruldukları belirlendi.
Archives of Neurology’de yayımlanan bir çalışmanın yazarlarından Frank R. Lin’e göre bunun iki olası nedeni var. Hipotezine göre işitme sorunu olan kişiler, işitmesi iyi olan kişilere göre daha fazla bilişsel kaynağını sesi işlemlemeye ayırmak zorunda kalıyor. Sese daha fazla bilişsel kaynak ayırmak, diğer işler için gerekli beyin gücünü sınırlıyor. Lin işitme sorunlarının ayrıca demans için bir diğer risk unsuru olan sosyal izolasyona da yol açtığını belirtiyor.
Exeter Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Profesör Clive Ballard’a göre orta yaştan itibaren harekete geçildiğinde demans riski üçte bir oranında azaltılabiliyor.
Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/07/190715094910.htm?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+sciencedaily%2Fhealth_medicine%2Fhealthy_aging+%28Healthy+Aging+News+–+ScienceDaily%29
Sayfa içeriği bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için lütfen hekiminize danışınız.