Alzheimer tedavisinde derin beyin stimülasyonu (DBS)

Alzheimer tedavisinde derin beyin stimülasyonu (DBS)

Modern anlamda derin beyin stimülasyonu (DBS) otuz yılı aşkın süredir Parkinson hastalığı başta olmak üzere diğer hareket bozukluklarında kullanılan etkinliği kanıtlanmış, güvenilir bir tedavi yöntemidir. İlerleyen yıllar içinde kullanım alanı bununla da sınırlı kalmamış, obsesif kompülsif bozukluk ve Tourette sendromu gibi bazı psikiyatrik hastalıklarda ve epilepside etkinliğini kanıtlayan çalışmalar yapılmış, bu hastalıkların tedavisinde klinik uygulamaları gün be gün artmıştır. Günümüzde halen; bağımlılıktan major depresyona, Alzheimer, demanstan otizme kadar geniş bir yelpazede deneysel ve klinik çalışmalar yapılmaktadır.

Ohio Eyalet Üniversitesi Wexner Tıp Merkezi’nden doktorlar Alzheimer hastalarının bağımsızlıklarını korumalarına yardımcı olmak için implante edilmiş bir “kalp pili” cihazı üzerinde çalışıyorlar. Bu cihaz, hastanın Derin Beyin Stimülasyon terapisine girmesine olanak sağlıyor.

Cilt altına yerleştirilen, uzatma kablolarıyla köprücük kemiği altına koyulan batarya sayesinde beyne uyarılar gönderilerek yapılan çalışmada, çalışmaya katılan hastaların üçünde de pozitif sonuçlar alınmıştır.

Geliştirilen bu cihazla, hastaların giyinmek, yemek yapmak ve hobilerini sürdürmek gibi kaybetmekten korktukları günlük eylemlerini yapmaya devam edebileceğini  kaydeden uzmanlar sonuçların umut verici olduğunu ve çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Sayfa içeriği bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için lütfen hekiminize başvurunuz.

 

Kaynak: https://www.ba-bamail.com/content.aspx?emailid=28688

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir