Alzheimer Tanı ve Tedavisi
Bununla birlikte, bu alanda deneyimli bir doktor klinik muayene sonucunda %90 kesinlikle Alzheimer Hastalığı tanısı koyabilir. Bu hastalık için tek bir tanı testi bulunmadığı için tanıda genellikle hasta yakınlarından alınan kapsamlı bir tıbbi öykünün (unutkanlık ve diğer zihinsel değişikliklerin ne zaman, ne şekilde ortaya çıktığı, nasıl ilerlediği gibi bilgiler) yanı sıra belleği ve diğer zihinsel işlevleri değerlendirmeye yönelik testler kullanılır.
Tanı yöntemleri
Genel olarak doktorların tanı için kullandığı yöntemler arasında şunlar yer almaktadır:
• Bireyin daha önceki genel sağlığına, zihinsel ve işlevsel kapasitesine, kişilik yapısına, bunların ne zaman ve nasıl değişmeye başladığına, şu anki belirti ve işlev bozukluklarına, günlük yaşam işlevlerini yapıp yapamadığına ilişkin sorular
• Bellek, problem çözme, dikkat, sayı sayma ve dil ile ilgili zihinsel testler
• Kan, idrar ya da beyin-omurilik sıvısı testleri gibi tıbbi testler
• Beyin görüntüleme yöntemleri
Kimi zaman Alzheimer Hastalığı ile benzer hastalıkların ayırt edilmesi zor olabilir. Alzheimer Hastalığı demansın başlıca nedenidir. Ancak bunun yanında bunamaya başka birçok hastalık sebep olabilir: beyin damar tıkanmalarına bağlı olarak beyindeki sinir hücrelerine giden kan akımındaki azalmaya bağlı vasküler demans, Alzheimer Hastalığı ve vasküler demansın birlikte görüldüğü mikst demans ve seçici beyin hücresi ölümüne sebep olan frontotemporal demans, Lewy cisimcikli demans ve Parkinson Hastalığı demansı gibi… Depresyon, ilaç yan etkileri, bazı tiroid hastalıkları, aşırı alkol kullanımı ve beslenme dengesizlikleri de bellek ya da diğer zihinsel işlevlerde bozukluğa yol açabilen diğer durumlardır.
Alzheimer’ın tedavisi var mıdır?
Alzheimer hastalarındaki belirtilerin tedavi edilmesi çoğunlukla hastanın daha rahat bir yaşam sürmesine ve hasta yakınlarının hastanın bakımını daha kolay sürdürmelerine olanak vermektedir.
Tedavinin en önemli parçalarından birisi Alzheimer tanısı konduğunda hastaların ve ailelerinin durumla baş etmelerine yardımcı olacak destekleyici önlemlerdir. Bu yaklaşım, hastalar ve yakınlarının hastalık, bakım ve tedavi seçenekleri konusunda bilgi edinmesini, hastaya nasıl davranılması gerektiğini öğreterek ailenin yaşam kalitesini olabilecek en üst düzeyde tutmaya yöneliktir.
Alzheimer Hastalığı’nı önlemeye, seyrini yavaşlatmaya ya da belirtileri azaltmaya yönelik ilaçların bulunması konusundaki bilimsel çalışmalar yoğun biçimde devam etmektedir.
Sayfa içeriği bilgilendirme amaçlıdır. İlk adım olarak aile hekiminize danışabilirsiniz.