NİASİN VE NİASİNAMİD (B3 VİTAMİNİ) KULLANIMINDA ETKİLEŞİM VE YAN ETKİLER. (2019)

NİASİN VE NİASİNAMİD (B3 VİTAMİNİ) KULLANIMINDA ETKİLEŞİM VE YAN ETKİLER. (2019)

 

Niasin B3 vitamini biçimidir.Maya, et, balık, süt, yumurta, yeşil sebzeler ve tahıl taneleri gibi yiyeceklerde bulunur. Niasin içeren enzimler yağ, kolesterol ve karbonhidrat metabolizmasında, seks ve adrenal hormonların üretiminde görev alır. Niasin pellegranın nedeni araştırılırken bulunmuştur. Şimdi pellegranın nedeninin niasin ve triptofan eksikliği olduğunu biliyoruz. Daha önceki yazımızda pellegra hastalığından bahsetmiştik. (http://sedatirgil.com/ilaclar/pellagra-hastaligi/ )

B3 vitamininin kullanılabilir formları niasin ve niasinamid’dir. Niasin kolesterol seviyesini düşürür. Niasinamid artrit ve erken başlangıçlı tip 1 diyabette faydalıdır. Ayrıca dolaşım problemleri, migren baş ağrısı, Meniere sendromu ve baş dönmesinin diğer nedenleri ve kolera ile ilişkili ishali azaltmak için diğer tedavilerle birlikte kullanılır.  Ayrıca şizofreni, ilaçlara bağlı halüsinasyonlar, Alzheimer hastalığı ve yaşa bağlı düşünme becerileri kaybı,kas spazmları, depresyon,alkol bağımlılığı gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır. Bir çalışmada yeni tanı tip 1 diyabetli 7 hasta nikotinamin, 9 hasta ise plasebo almıştır. Altı ay sonra, nikotinamid alanların beşi ve plasebo alanların ikisi hala insüline ihtiyaç duymuyordu. Bunların HbA1c seviyesi ve kan şekerleri normal seyrediyordu. 12 ay sonunda ise yanlızca nikotinamid alan gruptaki üç kişi klinik olarak iyileşme göstermişti. Bu ve benzeri çalışmalara göre eğer yeterince erken verilirse nikotinamid bazı hastalarda diyabet gelişimini önleyebilmektedir. Niasinin alınması, yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL veya “iyi”) kolesterol seviyelerini arttırıyor ve metabolik sendromlu kişilerde trigliserit adı verilen kan yağ seviyelerini düşürüyor gibi görünüyor.

Yiyeceklerden ve multivitaminlerden daha yüksek miktarlarda niasin tüketenlerin, Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin, daha az niasin tüketen insanlardan daha düşük olduğu görülüyor. Ancak, tek başına bir niasin takviyesi almanın Alzheimer hastalığının önlenmesine yardımcı olduğuna dair kanıt yoktur.

Uzun süreli salınımlı niasin alınması, erektil disfonksiyonu olan erkeklerin cinsel ilişki sırasında ereksiyon sürdürmelerine yardımcı olur. egzersizden önce niasin ve diğer içerikleri içeren bir takviye almanın, erkeklerdeki egzersiz sırasında performansı iyileştirmediğini göstermektedir. Kandaki yüksek fosfat seviyeleri (hiperfosfatemi). Yüksek kan fosfat seviyeleri böbrek fonksiyon bozukluğundan kaynaklanabilir. Bazı erken araştırmalar, niasinin ağız yoluyla alınmasının, son dönem böbrek hastalığı olan ve yüksek kan fosfat düzeyine sahip kişilerde kandaki fosfat seviyelerini azaltabileceğini göstermektedir. Ancak diğer araştırmalar, niasinin ağız yoluyla daha yüksek bir dozda alınmasının, kan fosfat seviyelerini düşürmek için kullanılan ilaçlarla birlikte alındığında kan fosfat seviyelerini düşürmediğini göstermektedir. Erken araştırma, niasin almanın orak hücre hastalığı olan kişilerde kandaki yağ seviyelerini iyileştirmediğini göstermektedir.

Tüm bu tibbi durumların tedavisinde niasinin etkinliğine dair daha fazla kanıta ihtiyaç vardır.

YAN ETKİLER

Niasin takviyesi alındığında ciltte geçici flushing  gelişebilir(genellikle yüzde ani gelişen kızarma, eritemli lezyonlar). Bunu önlemek için yavaş salınımlı niasin formları bulunmuştur. Bunlar flushing yapmazlar ancak daha fazla yan etkilere neden olabilirler.  Genellikle, bu reaksiyon vücut ilaca alıştıkça geçer. Alkol, kızarma reaksiyonunu daha da kötüleştirebilir. 

Niasinin diğer küçük yan etkileri mide rahatsızlığı, bağırsaklarda gaz, baş dönmesidir. Günde 3 gramdan fazla niasin dozu alındığında daha ciddi yan etkiler ortaya çıkabilir. Bunlar arasında karaciğer problemleri, gut, sindirim sistemi ülserleri, görme kaybı, yüksek kan şekeri, düzensiz kalp atışı ve diğer ciddi problemler bulunur. Bu veya farklı yan etkileri gözlemlerseniz mutlaka doktorunuza danışın.

ÖNLEMLER

Bu ilacı kullanmadan önce, doktorunuzu, güncel olarak kullandığınız ilaçlar, reçetesiz kullandığınız ilaçlar (örneğin, vitaminler, bitkisel takviyeler, vs.), alerjiler, geçmişte var olan hastalıklarınız ve güncel sağlık durumunuz (örneğin, hamilelik, yaklaşan bir ameliyat, vs.) hakkında bilgilendiriniz. Bazı sağlık koşulları sizi, ilacın yan etkilerine karşı daha duyarlı hale getirebilir. Doktorunuz tarafından yönlendirildiğiniz adımları atın ya da ürünün üzerinde yazılanları dikkate alın. Dozaj, sizin durumunuza bağlıdır.

Niasin, alerjik semptomlardan sorumlu olan kimyasal olan histamin salınımına neden olarak alerjileri kötüleştirebilir. Çok miktarda niasin düzensiz kalp atışı riskini artırabilir. Dikkatle kullanın.  Niasin kan şekeri artırabilir. Niasin alan diyabet hastaları kan şekerlerini dikkatlice kontrol etmelidir. Niasin safra kesesi hastalığını daha kötü hale getirebilir. Niasin karaciğer hasarını artırabilir. Karaciğer hastalığınız varsa mutlaka hekiminize danışın. Niasin, ameliyat sırasında ve sonrasında kan şekeri kontrolünü engelleyebilir. Planlanmış bir ameliyattan en az 2 hafta önce niasin almayı bırakmak gerekir. Niasin, tendonlarda enfeksiyon riskini artırabilir. Tiroksin, tiroid bezinin ürettiği bir hormondur. Niasin kandaki tiroksin seviyesini düşürebilir. Bu, bazı tiroid bozukluklarının semptomlarını kötüleştirebilir.

ETKİLEŞİMLER

Doktorunuza, kullandığınız tüm ilaçları, vitaminleri ve bitkisel takviyeleri anlatın, böylece doktorunuz ilaç etkileşimlerini engelleyebilir. Niacin, aşağıdaki ilaçlar ya da ürünlerle etkileşim gösterebilir:

  • Alkol
  • Allopurinol , gut tedavisinde kullanılır.
  • Karbamazepin , duygudurum düzensizliklerinin tedavisinde kullanılır.
  • Klonidin, yüksek kan basıncının kontrolünde kullanılır. Hem klonidin hem de niasin kan basıncını düşürür. Her iki niasinin klonidin ile alınması, kan basıncınızın çok düşük olmasına neden olabilir.
  • Diyabet ilaçları, uzun süreli niasin ve niasinamid kullanımı kan şekerini artırabilir. Kan şekeri arttırılarak, niasin ve niasinamid, diyabet ilaçlarının etkinliğini azaltabilir.
  • Kolesterolü düşürmek için kullanılan ilaçlar, niasin, kasları olumsuz yönde etkileyebilir. Statinler adı verilen kolesterolü düşürmek için kullanılan bazı ilaçlar da kasları etkileyebilir. Kolesterolü düşürmek için bu ilaçlarla birlikte niasinin alınması, kas problemleri riskini artırabilir.
  • Primidon, epilepsi tedavisinde kullanılır. Niasinamidin vücudun primidonu (Mysoline) parçalama hızını azaltacağı konusunda bazı endişeler vardır.
  • Probenecid, gut tedavisinde kullanılır. Yüksek dozda niasin alınması gutu kötüleştirebilir ve probenid’in etkinliğini azaltabilir.
  • Sulfinpyrazone, gut tedavisinde kullanılır. Yüksek dozda niasin alınması, gutu kötüleştirebilir ve sülfinpirazonun etkinliğini azaltabilir.
  • Aspirin, niasinin neden olduğu kızarmayı azaltmak için sıklıkla niasin ile birlikte kullanılır. Yüksek dozda aspirin alınması, niasinin atılım hızını azaltabilir.Ayrıca yüksek dozda asprin kanamalara neden olabilir.

DOZ

Doz mutlaka hekim kontrolünde belirlenmelidir. SAĞLIK DURUMUNUZA VE KULLANDIĞINIZ DİĞER İLAÇLARA GÖRE DOZ DEĞİŞİKLİK GÖSTERMEKTEDİR.

Sayfa içeriği bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için hekiminize danışınız.

KAYNAK: https://tr.j-medic.com/67-details-38788

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir