Keto diyeti sedef hastalığında potansiyel olarak zararlı

Keto diyeti sedef hastalığında potansiyel olarak zararlı

Ketojenik Diyet Bazı Cilt Hastalıklarını Kötüleştirebilir.

Fareler üzerinde yapılan bir araştırma çok yüksek yağ içeriğine sahip ketojenik diyetlerin cilt hastalıklarını kötüleştirebileceğini gösteriyor.  Uzmanlar özellikle sedef hastalığı bulunan bireylerin bu tür diyetlerden kaçınmasını öneriyor.

Ketojenik diyet karbonhidrat alımı düşük yağ alımı ise oldukça yüksek olan bir diyet türüdür. Genellikle kilo vermek amacı ile uygulanan ketojenik diyet kaba tabiri ile vücudun karbonhidrattan ziyade yağları enerji kaynağı olarak kullanmasını hedeflemektedir. Bazı çalışmalar keto diyetinin tip 2 diyabetin semptomlarını yönetmede yardımcı olduğunu ve bilişsel işlevlerle ilgili sorunlara karşı koymada, epilepsi nöbetlerini azaltmada etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Ancak keto diyeti grip benzeri semptomlar ve deri döküntüleri gibi bazı istenmeyen etkilere neden olabilir.

Keto diyeti sedef hastalığında potansiyel olarak zararlı

Araştırmacılar, psoriasis benzeri deri iltihabı olan fare gruplarını, farklı ketojenik diyetlerle besledi. Yüksek MCT diyetlerinin – özellikle balık yağı, fındık veya tohumlardan türetilen omega-3 yağ asitleri içeriyorlarsa – farelerde cilt iltihaplarının daha da kötüleştiğini bulan araştırmacılar, uzun zincirli trigliserit (LCT) bazlı ketojenik diyetlerin sedef hastalığı benzeri cilt iltihabının ilerlemesini yavaşlatıp yavaşlatamayacağını da araştırdı. Her hangi bir iyileşme gözlenmese de Öncelikle zeytinyağı, soya fasulyesi yağı, balık, kuruyemiş, avokado ve et gibi [LCT’ler] ile sınırlı, dengeli bir ketojenik diyetin cilt iltihabını arttırmadığını, özellikle omega-3 yağ asitleri ile birlikte yüksek miktarda MCT içeren ketojenik diyetlerin önceden mevcut cilt  hastalıklarını daha da kötüleştirebileceğini bildirdi.

Bu araştırmaya yönelik bilinmesi gereken bir diğer nokta, araştırma kapsamındaki farelerin, çoğu insanın uygulayamayacağı derecede %77 oranında yüksek yağ ile beslenmiş olmalarıdır.

 

Sayfa içeriği bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için hekiminize danışınız.

 

Kaynak: https://www.medicalnewstoday.com/articles/326724.php?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_country=TR&utm_hcp=yes&apid=&utm_campaign=MNT%20Weekly%20News%202019-10-23&utm_term=MNT%20Weekly%20News