Alzheimer 20 Yıl Önceden Teşhis Edilebiliyor!
Yeni bir çalışma Alzheimer hastalığının kan testi ile 20 yıl önceden teşhis edilebileceğini gösteriyor.
Çalışma, kan testinin beyinde beta-amiloid proteinlerinin oluşumunu tespit etmede, PET beyin taramasına göre kan testinin daha duyarlı olduğunu ortaya koydu.
St. Louis, Washington’daki Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden (WUSTL) araştırmacılar ile yapılan araştırma en az 50 yaşında olan ve 10’u dışındaki herkesin bilişsel işlevi normal olan 158 yetişkin ile yapıldı. Çalışmada her katılımcının kan numuneleri alınarak, PET görüntüleri alındı. Ekip, her testi amiloid pozitif veya amiloid negatif olarak sınıflandırdı ve sonuçlar birbirleriyle kararlaştırıldı.
Kan testi sonuçları ile birlikte ekip yaş ve genetik değişken dikkate alındığında doğruluk %88’den % 94’e yükseldi.
WUSTL’deki Charles F. ve Joanne Knight Değerli Profesörü Nöroloji Profesörü Dr. Randall J. Bateman, katılımcıların izlendiğini ve bu sürecin zaman aldığını belirtiyor. Ancak bir kan testiyle ayda binlerce kişiyi potansiyel olarak tarayabileceklerini, böylece daha doğru ve daha sağlıklı verilere ulaşabileceklerini belirterek, Alzheimer hastalığının oluşturduğu maddi ve manevi zararın azaltılarak, erken tanı ve tedavi seçeneklerinin geliştirilebileceğini belirtiyor.
Halk arasında bunama veya demans olarak da adlandırılan alzheimer hastalığının şu an için bilinen kesin bir tedavisi yok ancak hastalığın erken dönemlerde tespiti hem hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak hem de hastanın yaşam kalitesini yükseltmek adına oldukça önemli. Alzheimer hastalığı, hastalar henüz hafıza kaybı yaşamadan yani belirgin semptomlar ortaya çıkmadan önce vücutta yer edindiği için erken tespiti ise bir hayli zor. Alzheimerın tespitine yönelik pek çok test geliştirilirken şu an için invazif beyin taramaları, doğruluk oranı en yüksek test olarak değerlendiriliyor ancak bu testin pahalı olması ve pratik olmaması insanların bu testi yaptırmasının önüne geçiyor.