B12 VİTAMİNİ VE FOLİK ASİT
Kan B12 ve folat seviyelerinin sınır değerlerinde bile halsizlik, isteksizlik, unutkanlık başla ve ileri seviyelerde depresif bulguları taklit edecek kadar isteksizlik, enerjisizlik, saç dökülmesi, yara iyileşmesinde gecikme, uykuya eğilim ve yorgunluk olacaktır. Bu bulgular depresyonu taklit ettiğinden, eğer depresif bir hastalık var ise bulguları çok arttırır ve özellikle yaşlı hastalarda bu durum çok önemlidir.
Bunama ve depresyon bu grupta çok görülür ve her ikisinin karışması hastayı hayattan koparır.
B12 ve folatın yerine konması tedaviye ciddi fayda sağlar.
UYKU BOZUKLUĞU VE B12 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ
Gece yatarken ayaklarda rahatsızlık, uyuşma ve sürekli hareket ettirme ihtiyacı “Huzursuz bacak sendromu” olarak adlandırılır. Erkeklerde bu hastalığın en önemli nedeni olarak B12 vitamini eksikliği gösterilmiştir.
ÖĞRENME VE B12 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ
Büyüme çağında çok ihtiyaç duyulan bu vitaminlere beyin daha büyük bir oranda ihtiyaç duymaktadır. Kolayca saptanabilen ve kolay tedavi edilen bu vitamin eksikliği öğrenme bozukluklarına, depresif bulguların artmasına neden olurken zeka geriliği ve dikkat eksikliği, beynin organik yapısındaki sorunların geç iyileşmesine neden olur. Aynı gerekçelerle sağlıklı yaşlanmak ve unutkanlığın gecikmesi içinde düzenli aralıklarla kontrolü önemlidir.
Folat ve B12 vitamini kullanımı çocuk sinir sistemi gelişiminde o kadar önemlidir ki Dünya Sağlık Örgütü doğuştan gelen sinir sistemi hastalıklarının engellenmesinde hamile kadınlarda folat kullanımını zorunlu tutmuştur.
TEDAVİ
B12 ve folat kan düzeylerine bakılarak eksiklik tespit edilebilir, aile hekiminiz tedavinizi kolayca yönlendirebilir. Ek olarak psikiyatrik bir hastalık var ise psikiyatri uzmanına danışılmalıdır.
Bu tedaviler; iyi bilinen, kolay uygulanan ve düşük maliyetli tedavilerdir. Ancak tedavisizlik sonucu bunamaya kadar giden sağlık sorunları, öğrenme güçlüğü ve verim kaybı gibi telafisi çok zor sonuçlar olabilir. Öğrenciler, sınava hazırlananlar, psikiyatrik sorun tanımlayanlarda öncelikle hassas olunmalıdır.
Sayfa içeriği bilgilendirme amaçlıdır. İlk adım olarak aile hekiminize danışabilirsiniz.