DNA’mızdaki Virüsler, ALS ve MS
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda retrovirüslerin çeşitli neoplazilere yol açtığı gösterilmiştir. Retrovirus’ların ayrıca otoimmün hastalıklara, immün yetmezlik sendromuna, aplastik ve hemolilitik anemiye, kemik ve eklem hastalığına yol açtığı da bildirilmektedir. Araştırmacılar, genlerimizde bulunan binlerce retrovirüsün TRIM 28 olarak bilinen proteine tutunma yüzeyi sağladığını belirledi. Bu proteinin hem virüsleri hem de DNA sarmalında virüslere komşu olan standart genleri devre dışı bırakma özelliği bulunuyor. Retrovirüsler genom üzerinde farklı bölgelerde birikebilecek bir genetik malzeme olduğundan, bu devre dışı bırakma mekanizması insandan insana farklılık gösterebilir. Bu da evrim için olası bir araç ve hatta nörolojik hastalıkların da altında yatan sebep olabilir. Aslında ALS, şizofreni ve bipolar bozukluk gibi birçok nörolojik hastalıkta İnsan endojenik retrovirüslerinin normal dışı düzenlendiğini gösteren çalışmalar mevcut.
NASA’da yapılan bir araştırmaya göre, Herpes virüsleri Uluslararası Uzay İstasyonu görevlerindeki mürettebatın yarısından fazlasında yeniden etkinleşiyor. Ciddi bulgular oluşturmasada, virüsün yeniden etkinleşme oranı uzay uçuş süresiyle artığından, Mars ve ötesindeki görevlerde önemli bir sağlık riski oluşturabiliyor.
Düsseldorf Üniversitesi’nden Prof. Küry,İnsan endojenik retrovirüslerinin multipl skleroz [MS], amyotrofik lateral skleroz [ALS] ve şizofreni başlangıcında ve ilerlemesinde rol oynadığını ve uyuyan virüslerin enfeksiyon, mutasyonlar, ilaçlar, veya diğer virüsler nedeniyle tekrar aktive olabileceğini bildiriyor. Küry, yapılan çalışmaların kan, BOS (beyin omurilik sıvısı) örnekleri ve ölen kişilerin beyinlerinin incelenmesine dayanırken, daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunun altını çiziyor.
Sayfa içeriği bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedvi için lütfen hekiminize başvurunuz.
Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/01/170112110840.htm