Blog

Akıllı Ölçekler ile Psikometri Birimlerine Özel Uygulamalar

UZAMIŞ COVİD- 19 SENDROMU NEDİR ? KİMLER RİSK ALTINDADIR ?

İngiltere’de King’s Colloge of London’dan bilim insanları bazı hastalarda uzun süreli Covid-19 riskinin neden arttığını araştırdı. Araştırmalar COVID-19’a yakalanan her 10 hastadan birinde hastalık belirtilerinin en az 10 hafta (yaklaşık 3 ay) daha devam etme ihtimalinin olduğunu gösteriyor. COVID-19’a neden olan virüs hafif, kısa süreli semptomlarla, akut solunum yolu hastalığı veya bazen hiç semptomsuz olarak…
Devamı

Vişne Suyu Uykusuzluğu Gidermeye Yardımcı mı ?

Amerikada yapılan bir çalışma sabah ve akşam 1 bardak vişne suyu içen yaşlıların ortama 84 dakika daha fazla uyuduklarını gösteriyor. Yaşlılarda iştahsızlık ve baş  dönmesi gibi sorunlara neden olan ve düşme riski yaratan uyku ilaçları yerine içinde doğal olarak melatonin bulunan vişne suyu tercih edilebilir mi ? Ortalama 68 yaş civarındaki bireylerle yapılan araştırmada 2…
Devamı

Beynin mideyi yöneten bölümleri

Stres,  işsizlik, pandemi derken mide ülserlerinde de artış gözleniyor. Peki midenin beyin ile ilişkisi nedir ? Araştırmacılar mide işlevlerini denetleyen beyin bölgelerini artık belirlediler. Bulgular stresin ülsere ve diğer mide barsak hastalıklarına nasıl katkıda bulunduğunu açıklayabiliyor. Pittsburgh Üniversitesi’nden (Pennsylvania) David Levinthal ve Peter Strick;in yapmış olduğu araştırma şöyle; Araştırmacılar kobayların midesine sinir hücrelerinin haritalanmasını sağlayan…
Devamı

Covid-19 İlaç Etkileşim Listesi (20.03.2020)

Bilgilendirme amacı ile https://www.covid19-druginteractions.org/ adresinden alınmıştır. Online ilaç etkileşim listesi ve güncellemeler için ; https://www.covid19-druginteractions.org DİKKAT : LÜTFEN HEKİMİNİZE DANIŞMADAN BURADAKİ BİLGİLER İLE  İLAÇLARINIZI KESMEYİNİZ VEYA DEĞİŞTİRMEYİNİZ. ÖNCE HEKİMİNİZE DANIŞINIZ. YAYINDAKİ UYARIDA BİR ÇOK İLAÇ İÇİN HENÜZ ÇALIŞMA YAPILMAMIŞ OLDUĞU VE BU NEDENLE LİSTEDE OLMAYAN İLAÇLARIN GÜVENLİ OLUP OLMADIĞINA- RİSK VE YARAR DENGESİNE HEKİMİNİZİN KARAR…
Devamı

AMOTİVASYONEL SENDROM, YENİ NESLİN BELASI

İnternet Bağımlılığı ikibinli yılların başından itibaren dikkatimi çekti.Önceleri bir-iki oyunda yoğunlaşma vardı ve belki bilgisayarların yaygın olmaması nedeniyle sınırlı bir kitlesi vardı.Ancak Metin-2 çılgınlığı ve internet kafelerin artması; yeni bir durumla karşı karşıya olduğumuzu düşündürdü bana.Gördüğüm gençler arttıkça, buna emin oldum ve o dönem yaptığım eğitimlerde “interneti kapatın” “Bilgisayarı eve sokmayın” gibi slayt notlarım vardı.…
Devamı

Reaktif bağlanma bozukluğu

Reaktif bağlanma bozukluğu insanların başkalarıyla bağ kurmakta güçlük çektikleri psikiyatrik bir durumdur. Genellikle erken çocukluk çağı travmasının bir sonucudur. Erken duygusal bağlar kuramamak, bir çocuğun duygusal olarak başkalarıyla ilişki kurmayı bırakmasına ve davranış sorunları geliştirmesine neden olabilir. -Yetimhanede büyümek, -Sık sık değişen bakıcı, -Annenin madde ve alkol kullanımı, -İstenmeyen veya çok erken yaştaki gebelikler, -Fiziksel…
Devamı

Binaural Ritimler ve Binaural Beat Önerileri

Son zamanlarda binlerce kişinin müzik arşivinde yer bulan bu ritimler, beyin dalgalarını etkileme özelliği bulunan ritimlerdir. 1839 yılında Heinrich Wilhelm Dove tarafından keşfedilmiştir.  1973 yılında Oster Audituar Beats in the Brain adlı, Scientific Americanda yayınlanan makalesinde, binaural beat ses dalgalarının EEG de kaydedilebildiğini göstermiştir. “Binaural beat” (vuru) her iki kulağa bilinçli olarak farklı frekanslarda ses…
Devamı